Bock øl

Bock-øl kan være en undergæret eller overgæret øl. Underkategorier af Bock omfatter Maibock, Weizenbock , Doppelbock , Festbock, Eisbock osv.

rn

Oprindelsen af navnet "Bock" kan findes i den Niedersachsiske by Einbeck i middelalderen. I 1300-tallet havde hele byen Einbecks befolkning ret til at brygge, hvorfor mange bryggede deres eget øl og udbuddet af øl derfor var for stort. Så byen købte det overskydende øl og distribuerede det i hele Tyskland. Da transporttiden dengang var meget lang, skulle øllet brygges ekstremt stærkt, så det kunne overleve transporttiden. Lidt efter lidt udviklede navnet på Einbecker-øllen sig til den i dag kendte bock-øl.

rn

Nu om dage har mange bockøl slutningen "-ator". Årsagen til dette er som følger:

rn

Mellem 1618 og 1648 (30 års krig) bryggede munkene en øl kaldet "Sankt-Fædrene-Bier", som var højt anset. Andre bryggerier ønskede at brygge en øl, der var lige så god og gav den et lignende navn - "Salvator". Men på grund af en beslutning var det kun det kongelige bryggeri, der måtte bruge navnet “Salvator” til sit øl, hvorefter mange besluttede at tilføje endelsen “-ator” til deres ølnavn for ikke at tage helt afstand fra det populære og vellykket øl i forhold til navnet. Et eksempel er Ayinger Celebrator , Tilman's Kulturator og Gänstaller Affumicator .

rn

Aromatisk imponerer den stærke øl med en maltet sødme og lidt humlebitterhed. Den minder om tørret frugt og har en fyldig smag. Med mere end 6,5 % alkohol er den markant stærkere end andre øl. Ligeledes er Bock mere cremet og ikke så flydende som andre ølstile. Blåskimmelost, stegt kød samt spaghetti carbonara og tiramisu er ideelle madsammensætninger.