Bayersk bleg

Sydtyskland er kendetegnet ved dets utrolige udvalg af øl. Regionen med den højeste tæthed af bryggerier i verden ligger her, og det er rimeligt at sige, at nogle steder har hver landsby, uanset hvor lille den er, sit eget bryggeri. Øl er solidt forankret i traditionen fra Syden og fejres hver dag som et levende kulturelt aktiv. Stilene i den nedre halvdel af Tyskland er lige så forskellige som teknikkerne, råmaterialerne og opskrifterne. Du drikker hvedeøl, bock, pilsner, røget øl, mørke udgaver, om nødvendigt også en alkoholfri øl eller en shandy og selvfølgelig lys øl.

Sidstnævnte er især populær i Bayern. På den ene side skyldes det, at lyset passer godt til det solide regionale køkken. Snacks, dumplings, stege, bratwurst, surkål, knoer, hvid pølse og endda æblestrudel, blommekage og baveses smidt i kanel og sukker harmonerer vidunderligt med den gyldne øls milde krydderi. På den anden side kan den lette øls berømmelse tilskrives dens uforlignelige drikkelige, sart balancerede og smagfulde karakter. Siden dens opfindelse i slutningen af det 19. århundrede er dens fanskare vokset støt, og vi har længe været en af dem.

Er lys også noget for dig?

Normalt kommer lyset i en krystalklar, skinnende guldtone. Dens alkoholindhold er i midten, og med behagelige 4,5 til 5,5 % kan du lejlighedsvis nyde mere end et glas. Den stråblonde skønhed har en maltet accent i duft og smag: en fin buket af kerner og ovnfrisk brød fylder luften, mens den indledende drink omslutter ganen med fyldige malttoner, blød sødme, strejf af karamel, honning noter og en behersket humlebitterhed. Når det kommer til krop, spænder ølstilen fra slanke versioner til fyldigere, mere stabile versioner. Alle versioner har dog den høje drikkebarhed og skønne friskhed til fælles.

Efter næsten to årtusinder domineret af mørke, stærke og topgærede øl, trådte lys øl ind på scenen mellem det 19. og 20. århundrede. Opfindelsen af kølemaskinen var i høj grad skyld i, at Münchens befolkning ønskede at udvide deres allerede brede repertoire af øl med en let, undergæret specialitet. Tidligere kunne undergærede øl kun brygges i den koldere halvdel af året på grund af manglende kølemuligheder, men det er nu ændret. München-fabet adskilte sig væsentligt fra den tjekkiske pilsner: den lette øl var mindre bitter, lidt rundere og meget mere drikkelig. Siden da er ølstilen blevet en absolut ølhaveklassiker og burde ikke længere mangle i nogen ølkælder. rn

Oplev vores brede udvalg af de fineste lette øl her og find din nye yndlingsøl!