Porter og Stout

Ølstilene Porter og Stout er topgærede øl, som derfor tilhører ale-familien. Begge stilarter bruger rusten malt og ofte røget malt, som i røget øl .

rn

Porter-ølstilen blev udviklet i det 18. århundrede og opstod i England. Med den industrielle revolution, der fandt sted på dette tidspunkt, havde befolkninger med fysisk krævende job brug for en hurtig forsyning af energi - Porteren blev født. Porter betyder "byrdebærer", hvilket gør øllets rødder tydelige i navnet. Farven på en porter spænder fra mørkebrun til sort, og den imponerer med karamel, søde smag. Den har et alkoholindhold på ca. 4,5-6,3 % og en lav relevans (lavt kuldioxidindhold, lav opbrusning).

rn

Stout-ølstilen opstod fra Porter-ølstilen i det 19. århundrede. De to stilarter er meget tæt beslægtede. Farven på en stout kan klassificeres fra sort til dyb sort og har et alkoholindhold på 7-12%. Ligesom porteren har denne stærke øl karamel, søde aromaer. Fra den originale stout er der dannet yderligere underkategorier, såsom Irish Stout, American Stout, Imperial Stout (Lehe-Ravnodenstvie) , Milk Stout, Dry Stout, Chocolate Stout (Samuel Smith - Chocolate Stout) , Coffee Stout (Liechtensteiner Brauhaus - Club) Beer 01 Coffee Stout) , Oatmeal Stout (Brehon Brewhouse - Ulster Black Oatmeal Stout) osv. Braiseret stege passer perfekt til en sort stout øl.

rn

Stouts og portører er svære at skelne fra hinanden i disse dage. Begge tilhører klassen af stærke øl. Den mest alvorlige forskel er denne: Malten i Porter-ølstilen er maltet korn (korn spires og nedbrydes derefter og tørres), hvorimod stouts brygges med umaltet korn (korn males og bruges uden at spire). Humlen spiller en mindre rolle i begge, da malten med sine søde, karamellige noter er i forgrunden.