Hvedeøl

Hefeweizen ølstilen er en topgæret, ufiltreret, uklar ølstil og hører med omkring 5 % alkohol til aleklassen . Der skal bruges mindst 50 % hvede i produktionen, før den kan kaldes Hefeweizen. Det nyder godt ry, især i det sydlige Tyskland. En indbygger i München kan bestemt ikke undvære sin seje, blonde Hefeweizen, som han drikker behageligt i en ølhave under et kastanjetræ. Sammen med hvide pølser, kringler og sød sennep kunne en solrig sommerdag ikke være bedre. I Bayern kaldes Hefeweizen ofte for hvedeøl eller blot hvede eller gær.

Smagsmæssigt imponerer den med bananaromaer. I denne ølstil er fokus på malten, hvor humlen og deres bitterhed er sekundær og kun brugt som modvægt.

Hefeweizen var næsten uddød i tidligere tider. Da hvedereserverne havde fortrinsret til produktion af brød, så befolkningen ikke led af sult, måtte ølproduktionen næsten helt indstilles indtil videre på grund af hvedemangel. Kun Wittelbacherne havde monopol på at brygge Hefeweizen. Da forbuddet blev ophævet, tog det noget tid for ølstilen at genvinde popularitet.

Et af de mest kendte bryggerier, der bryggede Hefeweizen tidligt efter bryggeforbuddet blev ophævet og endda grundlagde et rent hvedeølsbryggeri, var bryggeriet Schneider Weisse , som stadig eksisterer i dag.